Overlijden

Wat te doen?

Een dierbare is overleden. Er komt van alles op je af.
Volg hieronder de te nemen stappen.

Direct na overlijden

Als je dierbare is overleden kun je mij bellen, we zullen dan de eerste stappen telefonisch bespreken. Voordat ik iets kan doen is het belangrijk dat eerst de (huis)arts is geweest. De arts moet namelijk officieel het overlijden vaststellen. We maken dan gelijk een afspraak dat ik diezelfde dag zo snel mogelijk naar je toe kom.

Ik ben geen standaard uitvaartbegeleider. Ik kom als mezelf naar je toe, niet strak in een pak. Ik neem mijn levenservaring mee, ik luister, ondersteun en hak zonodig moeilijke knopen door

Mariët Westerduin

Direct na overlijden

Als je dierbare thuis is overleden kun je mij bellen, we zullen dan de eerste stappen telefonisch bespreken. Voordat ik iets kan doen is het belangrijk dat eerst de huisarts is geweest. De arts moet namelijk officieel het overlijden vaststellen. We maken dan gelijk een afspraak dat ik diezelfde dag zo snel mogelijk naar je toe kom.

Tijdens het wachten

Wat kun je alvast doen terwijl je op mij wacht? Je kan als je dat wilt de tijd nemen om nog in alle rust naast je dierbare te zitten. Je kunt anderen benaderen die ook tot de intieme kring van de overledene behoren. Je kunt alvast kleding uitzoeken die je graag zou willen aantrekken bij de overledene. En eventueel kun je alvast een lijst maken van alle mensen die je van het overlijden op de hoogte wil stellen. Maar dat kan zeker ook nog op een later tijdstip.

Eerste gesprek

Als ik bij je ben zullen we met elkaar bespreken wat je wil of wat de wens van de overledene is: cremeren of begraven. Wil je dat de overledene thuis wordt opgebaard of wil je een 24-uurs familiekamer huren? Of wil je dat de overledene naar het rouwcentrum wordt overgebracht . De laatste eervolle verzorging zal plaatsvinden, waarbij jij en/of familie ook kan ondersteunen als je dat wenst. Dit zijn zeer waardevolle momenten waar voldoende tijd voor genomen mag worden.

Vaak bespreken we op de eerste dag al wel het moment waarop de afscheidsceremonie zal plaatsvinden en wordt de locatie gereserveerd. Misschien wil je een afwijkende locatie waar een samenzijn met de genodigden zal plaatsvinden. Dat kan eventueel de volgende dag nog besproken worden. 

In de dagen tussen overlijden en afscheid

In de komende dagen zullen we samen vorm geven aan de afscheidsceremonie. Het maken van de kaart, samen bedenken wat een mooi ontwerp is, eventueel een mooie foto uitzoeken, vormgeven van de tekst zal de dag na overlijden onderwerp van gesprek zijn. Ook zullen we bespreken of je speciale afscheidsmomenten wenst naast de officiële afscheidsplechtigheid op de dag van de uitvaart.

Als je dierbare nog thuis is opgebaard kunnen we kijken naar een kist van jouw keuze, of misschien wil je liever een opbaarplank met een mooie wade voor de overledene. Er zijn vele mogelijkheden.

Op de tweede dag zal ik al wel in staat zijn om je een globaal beeld te geven van de kosten die gemoeid zijn met de uitvaart, uiteraard eventueel nog afhankelijk van de diverse keuzes die gemaakt gaan worden.

We zullen stukje bij beetje meer vorm geven aan de afscheidsplechtigheid, indien gewenst kies je de muziek uit en kan ik ondersteunen bij het juist vormgeven. Waarschijnlijk is rond de derde dag wel duidelijk wie er zullen spreken, ook dat wordt dan goed afgestemd op de gekozen muziek. Jullie hebben deze dagen de tijd om eventueel foto’s of ander beeldmateriaal uit te zoeken die je tijdens de afscheidsceremonie wil laten zien.  Ik zorg ervoor dat er een draaiboek komt dat houvast geeft.

Ik zal elke dag in elk geval even aanwezig zijn om de overledene te controleren, zowel als de overledene thuis is opgebaard maar ook in het uitvaartcentrum.

In de komende dagen kunnen we zo nodig naar de locatie gaan waar het afscheid zal plaatsvinden om daar vooraf te zien hoe het eruit ziet. Als je gekozen hebt voor een begrafenis zullen we samen naar de begraafplaats gaan om met de begraafplaatsbeheerder een mooie plek uit te kiezen.

De laatste twee dagen voor het laatste afscheid staan meestal in het teken van wat rust nemen, het is een verdrietige en intensieve tijd waarin veel beslissingen moeten worden genomen. Goed voor jezelf zorgen is dan ook belangrijk. De dag voor de afscheidsceremonie nemen we samen nog een keer het draaiboek door.

Dag van de uitvaart

Geheel afhankelijk van je wensen treffen we elkaar bij je thuis of al op de locatie van het afscheid. Ik sta aan je zijde. Je kunt erop vertrouwen dat alles als gepland zal verlopen en je kunt met al je aandacht bij het afscheid zijn en het leven van je dierbare zo goed en mooi mogelijk herdenken.

Na de afscheidsceremonie

Na de afscheidsceremonie zal ik je de nodige bescheiden overhandigen die je wellicht nodig hebt om zaken rondom het overlijden af te handelen.

Na een week of twee maak ik een afspraak met je om te bespreken hoe het gaat, hoe je terugkijkt op de afscheidsceremonie. Ik zal dan ook de definitieve nota overhandigen en met je bespreken. Indien gewenst kunnen we op dit moment ook kijken of je behoefte hebt aan bedankkaarten voor de belangstellenden tijdens de uitvaart van je dierbare.

Nazorg

Afwikkeling van de nalatenschap

Mijn dienstverlening reikt verder dan de uitvaart. Ik weet uit ervaring hoeveel er op je afkomt in de periode na een overlijden en dat hiervoor vaak onnodig kosten worden gemaakt. Ik werk samen met het NabestaandenLoket, om je hierin praktisch en informatief te ondersteunen.

Je krijgt van ons een account, welke een overzicht geeft van alle acties die er na een overlijden genomen dienen te worden. Op basis van de situatie van de overledene en jouw situatie als nabestaande wordt de online checklist automatisch aangepast. Zo zie je alleen wat voor jouw situatie relevant is.

In de door jou te nemen acties word je voorzien van uitgebreide informatie die je naar eigen behoefte kunt raadplegen. Daarnaast worden er ook veel zaken automatisch voor je geregeld, zoals het opzeggen van abonnementen, contracten en accounts en een check bij het testamenten register.

Gratis vrijblijvend adviesgesprek bij de notaris

In veel gevallen is het verstandig en soms ook noodzakelijk om bij de notaris een aantal zaken te bespreken of documenten op te laten stellen. Denk bijvoorbeeld aan een verklaring van erfrecht. Als relatie van mij kun je terecht bij Caminada Notarissen in Rijswijk aan de Haagweg 175 in Rijswijk of bij Werker Notariaat aan de Maanweg 174 in de Binckhorst in Den Haag. Als je wilt kan ik een vrijblijvend advies gesprek voor je regelen. Caminada Notarissen en Werker Notariaat zijn een betrouwbare partner en hebben veel ervaring met familierecht en nalatenschap.

× Neem contact op via Whatsapp