Interview in Het Krantje online

jun 25, 2020 | Nieuws | 0 Reacties

Mariët van Westerduin Uitvaart is pas geleden geïnterviewd in “Het Krantje Online”. 

Kaart met looproute

Tekst uit het interview (of ga naar het artikel)

Leidschendam-Voorburg – Westerduin Uitvaart staat voor een waardig en passend afscheid waarbij de wensen van de nabestaanden centraal staan. “Ik luister, adviseer en ondersteun”, zegt Mariët Westerduin. “Ik heb aandacht voor wat belangrijk is voor de nabestaanden om goed afscheid te kunnen nemen.

Het overlijden van een dierbare vriend eind 2017 en haar vader begin 2018 zette Mariët aan het denken. “Wat wil ik nu eigenlijk met mijn leven?” Na veel in het buitenland gewerkt te hebben en bijna 18 jaar als HR-adviseur bij zorgverlener Florence, kreeg zij steeds meer het gevoel onvoldoende bij te dragen aan iets specifieks. “Ik was op zoek naar meer zingeving in mijn leven.”

Mariët heeft mooie herinneringen aan het afscheid van haar vader. “Degene die ons destijds begeleidde heeft mij geïnspireerd om na te denken over het vak van uitvaartondernemer. Zo kwam ik erachter dat ik niets liever zou willen dan anderen bijstaan in tijd van afscheid nemen van een geliefde naaste.” Niet lang daarna is Mariët gestart met de opleiding uitvaartbegeleider bij Meander Uitvaartopleiding. Sinds december 2019 is zij gecertificeerd uitvaartbegeleider.

 

Voordat zij definitief van start wilde gaan met haar eigen uitvaartonderneming, stond er nog een uitdaging gepland: het lopen van de pelgrimsroute van Porto naar Santiago de Compostella. Zij vertrok op 6 maart en maakte prachtige wandelingen, totdat het coronavirus haar dwong terug te keren naar Nederland. “Ik kwam terug in heel andere wereld. Ook de uitvaartwereld was veranderd.” Dit was voor haar echter geen reden om haar droom op te geven. Op 5 mei vond de officiële start van Westerduin Uitvaart plaats.

Mariët vindt zichzelf geen standaard uitvaartondernemer. “Ik ga met een open blik naar de mensen toe. Het gaat om het leven dat de overledene geleefd heeft. Dat betekent voor mij goed luisteren naar de nabestaanden en meedenken.” Creativiteit staat hoog in het vaandel bij Mariët. Zeker nu de uitvaart in kleine kring moet plaatsvinden, in verband met de corona richtlijnen, is op zoek gaan naar mogelijkheden van groot belang. “Het moet te allen tijde een uitvaart worden waar mensen met een goed gevoel op terugkijken ondanks dat je tegen beperkingen aanloopt. Ik probeer zoveel mogelijk familie, vrienden en kennissen op een of andere manier bij de uitvaart te betrekken.” Mariët denkt dan bijvoorbeeld aan een livestream, zodat het voor nabestaanden mogelijk is om toch de uitvaart van dichtbij mee te maken. Of een afscheidsceremonie op een buitenlocatie waar meer mensen aanwezig kunnen zijn dan in een binnenlocatie. Daarnaast heeft zij speciale condoleancekaartjes ontwikkeld, waar genodigden die niet fysiek aanwezig kunnen zijn een tekst op kunnen schrijven. “Juist nu is het belangrijk nabestaanden extra te ondersteunen.”

Het komt regelmatig voor dat mensen hun eigen uitvaart zelf willen voorbereiden. Samen bespreekt Mariët dan de wensen en maakt hiervan een verslag zodat nabestaanden kunnen zien hoe de overledene het laatste afscheid gewild zou hebben.

Mariët werkt zelfstandig en onafhankelijk en heeft dus geen verplichtingen of zakelijke voordelen bij het werken met bepaalde leveranciers.

Elke eerste en derde dinsdag van de maand tussen 10.30 en 12.00 uur houdt Mariët spreekuur bij Cosy Cosas, Haagweg 92, in Rijswijk. Meer informatie over Westerduin Uitvaart is te vinden op www.westerduinuitvaart.nl of bel naar 06-13775274.

× Neem contact op via Whatsapp