Start 5 mei Westerduin Uitvaart

mei 3, 2020 | Nieuws | 12 reacties

13 december heb ik mijn felbegeerde certificaat van Meander uitvaartopleiding in ontvangst mogen nemen. Een jaar lang heb ik daar met veel passie en plezier naar toe geleefd. Ontzettend veel geleerd, samen met mijn medestudenten. Het eerste kwartaal van 2020 stond in het teken van oriëntatie en neerzetten van Westerduin Uitvaart. Een mooie reis met tal van ontdekkingen, afwegingen maken en knopen doorhakken. Mijn bedoeling was om

1 april te starten, voor mij een belangrijke datum, namelijk 50 jaar nadat mijn vader ook als zelfstandig ondernemer gestart was.

Maar voordat ik zou starten wilde ik graag nog een andere reis maken, namelijk een camino lopen van Porto naar Santiago de Compostela. In mijn eentje, twee weken lopen langs de kust. Ook het hotel bezoeken in Ofir waar ik 33 jaar geleden gewerkt heb. 6 maart ben ik vertrokken. Ik heb prachtige wandelingen gemaakt, elke dag weer anders, soms liep ik een stuk op met een andere pelgrim en soms liep ik alleen. ‘s-avonds ontmoette ik weer verschillende pelgrims en vertelden we elkaar hoe de dag was verlopen. Aanvankelijk was ik nog onbevangen en onbezorgd aan het wandelen, maar de berichten over de uitbraak van Corona in zuid Europa werden steeds alarmerender en van onbezorgdheid was zo ongeveer vanaf 11 maart geen sprake meer. Steeds meer pelgrims stopten en wilden terug naar huis. Inmiddels was ik al de grens met Spanje over en op vrijdag 13 maart besloot ik terug te keren naar Nederland. Achteraf gezien een hele goede keuze, op maandag 16 maart kwam ik in Nederland aan en heb ‘s-avonds samen met man en zoon naar de toespraak van Mark Rutte gekeken. Zoals ongeveer 8 miljoen andere nederlanders. De avond ervoor was de Horeca gesloten en die week die volgde startte de intelligente lockdown.

 

Kaart met looproute

Ik vond het heftig allemaal, de veranderingen volgden elkaar zo snel op, de ziekenhuizen stroomden vol, de IC’s konden het bijna niet meer aan. Ook in verpleeg en verzorgingshuizen voltrok zich een drama. Ik werd er stil van. Wat betekende dit voor de start van Westerduin Uitvaart, ga ik daar mee door, of niet? Ik heb best even getwijfeld. Ik was even helemaal lamgelegd.

De reden waarom ik me heel graag als uitvaartbegeleider wil inzetten is namelijk dat ik er voor wil zorgen samen met de nabestaanden dat het een mooi, eervol en dierbaar persoonlijk afscheid wordt van de overleden dierbare. Ik wil graag aan tafel zitten met de naasten, comfort bieden. Het leek als er door nieuwe regelgeving niets persoonlijks meer aan zou zijn. Ik hoorde verhalen dat er alleen maar telefonisch contact kon zijn. Veel op afstand regelen, digitaal en niet via eetkamertafel gesprekken.

Gelukkig is dat natuurlijk ( meestal) niet zo. Weliswaar zijn er nieuwe regels, maar kan een uitvaart zeker nog heel mooi, intiem en persoonlijk zijn. Er zijn enorm veel creatieve ideeën om bekenden die niet bij maximaal aantal aanwezigen kunnen zijn, toch te betrekken. En toen ik me dat bedacht, wist ik het weer: daar wil ik het voor doen: al mijn energie en passie steken in het luisteren naar de verhalen van hen die net een dierbare hebben verloren. Luisteren naar de verhalen over de dierbare en het leven dat geleefd is. En dan kijken naar mogelijkheden, altijd kijken naar wat kan er wél en ervoor zorgen dat het mooi wordt..

En zo is het dan op 5 mei 2020 een feit dat ik start met Westerduin Uitvaart! Geen groots lanceringsfeest, dat kan niet in deze tijd, en dat past ook niet. Wel een virtuele borrel via Zoom met vrienden en familie om 17.00 uur, want er mag best op getoost worden!

× Neem contact op via Whatsapp