1 jaar Westerduin Uitvaart

mei 5, 2021 | Nieuws | 0 Reacties

Het is alweer een jaar geleden dat ik ben gestart met mijn eigen onderneming, Westerduin Uitvaart. En wat is het een bijzonder jaar geweest, niet in de laatste plaats door Covid-19 en alle maatregelen die hiermee gemoeid waren. Het opstarten van een bedrijf is spannend, gaat het wel of niet slagen? Weet men mij te vinden, kan ik beloften waarmaken? Ontzettend dankbaar ben ik de families die mij vroegen de uitvaart van hun geliefde naaste te begeleiden en zo het vertrouwen in mij toonden dat ik dat goed zou doen. Hoe bijzonder vond en vind ik het om bij families binnen te mogen komen, op een verdrietig en kwetsbaar moment. Om samen met de familie de uitvaart vorm te mogen geven. Om met initiatieven te komen, waar de familie op dat moment niet aan denkt. Het ontzorgen van de familie waar het kan geeft mij voldoening en het ontlast de familie.

‘krachtige vrouwen en mannen zijn er in die tijd geboren’

Prachtig vind ik de verhalen die ik te horen heb gekregen over de overledenen. En omdat ik best een aantal families van overledenen van over de 90 jaar heb mogen begeleiden heb ik ook een heel bijzonder beeld gekregen van de periode waarin deze mensen opgroeiden. Ik zag daar vaak grote paralellen in. Dat boeide me, en ontroerde me regelmatig. Wat een krachtige vrouwen en mannen zijn er in die tijd geboren en hoeveel moois hebben zij van hun leven gemaakt, dat niet altijd heel gemakkelijk begon. De grote mate van dankbaarheid die deze mensen in hun leven toonden was ook intrigerend en ontroerend.

In het afgelopen jaar hebben we met verschillende maatregelen te maken gehad, 30 mensen aanwezig bij een uitvaart, 50, 100 en weer terug naar 30, opgehoogd naar 50 en nu weer 100. Het is iedere keer weer laveren tussen alle regels door. Voor families niet altijd gemakkelijk te accepteren, maar gelukkig was er altijd wel begrip. Door de omstandigheden zijn er daardoor ook afscheidsceremonies geweest in kleine familiekring. En die families vertelden in het nagesprek dat zij dit eigenlijk als heel fijn en intiem hebben ervaren en het achteraf gezien niet anders hadden willen doen.

Dat de troost die ze van mensen krijgen ook getoond kan worden door de kaarten, mailtjes en telefoontjes die ze kregen. Wat wel belangrijk is dat de familie onderling wel elkaar fysieke troost kan geven. In de week na overlijden en soms ook al in de weken ervoor vormt een gezin, een familie vaak al een bubbel met elkaar. Het laat je wel inzien dat een afscheid niet altijd groots en meeslepend hoeft te zijn als het ook intiem kan en zo voor de intieme familiekring toch een onuitwisbare herinnering wordt waar zij verder mee kunnen. De livestream die vaak mogelijk is of mogelijk kan worden gemaakt geeft ook nog eens de kans aan mensen om toch mee te leven, weliswaar op afstand, maar geeft vaak wel voldoende indruk om er later met de familie over na te kunnen praten. Want het delen van ervaringen, het delen van herinneren helpt in het rouwproces.

Wat ook helpt is als ik al in gesprek ben met de familie voor dat het overlijden plaatsvindt. Natuurlijk is dat niet altijd mogelijk, er zijn helaas ook mensen die geheel onverwacht overlijden. Maar als dat niet zo is, en een overlijden wordt door ziekte verwacht dan geeft het de familie veel rust om al een aantal zaken te hebben besproken, vragen te hebben kunnen stellen en antwoorden te krijgen. Soms al de kist uit te zoeken, of te weten waar de afscheidsceremonie zal plaatsvinden. Een graf uit te zoeken, of zelf al de kaart mede te ontwerpen.

Ik hoop komend jaar ook weer veel families bij te mogen staan met raad en daad als zij een geliefde naaste verliezen, zodat ik hen kan begeleiden bij het vormgeven van de uitvaart en alles wat daarbij hoort. Groots of intiem, wat voor de familie goed voelt en bij hen past.

Tot slot wil ik mijn dankbaarheid uitspreken aan mijn gezin, echtgenoot Vinaye en zoon Jai en zijn vriendinnetje Sequoia, die me steunen in mijn beslissing om een eigen bedrijf te starten en daar het volste vertrouwen in hebben. Mijn vriendinnen die altijd een luisterend oor hebben en de mensen waar ik mee samenwerk, zowel toeleveranciers waar ik niet zonder zou kunnen, als collega’s met wie ik kan sparren en die me kunnen assisteren als dat nodig is.

× Neem contact op via Whatsapp