Zelfs als iemand een strandfeest wil, regel ik dat

sep 26, 2020 | Nieuws | 0 Reacties

Mariët is uitvaartbegeleider 2.0: ‘Zelfs als iemand een strandfeest wil, regel ik dat’

Overgenomen van website “indebuurt.nl”

Iedereen die een geliefde heeft verloren weet het: een mooi, waardig afscheid is essentieel voor het rouwproces. De Rijswijkse Mariët Westerduin ervoer het zelf, toen ze vlak na elkaar dierbaren verloor. Na de uitvaart van haar vader hakte ze de knoop door, en begon haar eigen uitvaartonderneming. “Ik wil er van A tot Z écht voor iemand zijn.”

Overzichtelijk

Gelukkig was de begeleiding bij de uitvaart van haar vader goed, vertelt Mariët van Westerduin Uitvaart. “Eigenlijk wil je niet bezig zijn met de uitvaart, je bent zo verdrietig. Ook al was hij al langer ziek, het blijft een klap. Het dringt nog niet tot je door. Daarom is goede begeleiding zo belangrijk, dat iemand de tijd voor je neemt en alles overzichtelijk maakt.”

‘Tijdens een uitvaart eer je ook het leven’

Dat zijn dan ook de punten waar Mariët haar kracht ligt. “Ik heb de beslissing om mijn eigen uitvaartonderneming te starten niet voor niets genomen. Mijn motto is: Het afscheid van een dierbare moet een herinnering zijn waarmee je verder kunt.” Want juist ná de uitvaart begint de echte rouwperiode. Mariët: “Na deze ceremonie kun je die periode beter ingaan. Eerst herdenken, dan herinneren.”

Alles mag, niets moet

Westerduin Uitvaart is van A tot Z je steun en toeverlaat. “Ik ben er 100 procent voor de familie, het is mijn taak om alles precies te regelen. Ik ben de enige contactpersoon voor de mensen, 24 uur per dag en zeven dagen per week. Ik regel één uitvaart tegelijkertijd, zodat ik alle tijd heb. Alles mag bij mij, niks moet”, aldus Mariët.

Zelfs als mensen een strandfeest willen en herinneringen met de voeten in het zand willen ophalen, dan kan dat bij Mariët. “Het is natuurlijk een extreem voorbeeld, maar wat ik ermee wil zeggen is dat een uitvaart ontzettend persoonlijk is. Niks ‘moet’ of ‘hoort’. Het gaat erom wat jij en je geliefden willen, dat jullie er veel van jezelf in kunnen leggen. Het laatste wat ik wil, is dat er onenigheid achteraf komt tussen de nabestaanden.”

Zelf doet ze graag dingen een tikkie anders. “Zo heb ik geen condoleanceboek, maar persoonlijke kaartjes waarop mensen een boodschap kunnen schrijven. Nabestaanden krijgen die direct mee, of ik breng ze naar hen. Ik heb ook altijd een gesprek achteraf met de nabestaanden.”

Intiemer

Is het niet moeilijk, om dagelijks zo met de dood te maken te hebben? Mariët: ‘Een uitvaart gaat niet alleen over de dood, je eert ook het leven. Dus nee, ik vind mijn werk alleen maar mooi. Er zit een verschil tussen de uitvaart regelen voor iemand die zelf zal sterven, of dat je alleen te maken hebt met nabestaanden. Het kan pittig zijn, maar dat hoort erbij.”

Een uitvaart is door corona nu anders dan anders. “Aan de ene kant is het intiemer, juist omdat er minder mensen bij zijn. Maar het fysieke troosten, even een arm om elkaar heen, kan niet. Dit missen mensen echt, en dat begrijp ik heel goed. Des te belangrijker om de uitvaart, of het nou een begrafenis of crematie is, mooi te maken.”

× Neem contact op via Whatsapp